Ismeretterjesztő
Gyógyíthatatlan? 200 ezer magyart érint ez a betegség
2023.10.30. I 14:16
A pikkelysömör komplex betegség, amelynek okait és végleges gyógymódját még kutatják.

Napjainkban mintegy kétszázezer magyar ember él pikkelysömörrel, amely jelentősen megnehezítheti a mindennapjaikat, ronthatja az életminőségüket és hatással lehet a lelki egészségükre is. Az elmúlt tíz évben azonban szerencsére számos korszerű terápiás lehetőség vált elérhetővé Magyarországon.

A pikkelysömör komplex betegség, amelynek okait és végleges gyógymódját még kutatják. A fellángolási időszakokban a tünetek között megfigyelhető pikkelyesedő, kivörösödő, felrepedező, viszkető vagy fájdalmas bőrelváltozás, amelyek súlyos esetben akár a hétköznapi feladatok elvégzését is ellehetetleníthetik. Emiatt a betegséggel élők sokszor nem szeretnek közösségbe menni.

A pikkelysömör erősen stigmatizáló betegség: sokan tévesen úgy gondolják, hogy az érintettek fertőznek, ami számos betegnek további lelki terhet és önértékelési problémát okozhat éppen az elszigetelődés miatt.

A skindex.hu betegségedukációs weboldal a pikkelysömör felismerését, a tünetek, a társbetegségek, a súlyosság megállapítását szolgálja. A modern, személyre szabott terápiákkal nemcsak a pszoriázis tünetei enyhíthetők hatékonyan, de betegséggel társítható ízületi, sőt az idő előrehaladtával gyakran megjelenő szív- és érrendszeri, valamint egyéb társbetegségek kockázatai is jelentősen csökkenthetők.