Ismeretterjesztő
Vészes szám a nyugdíjasokról! Elvesznek a digitális világ útvesztőiben
2023.10.25. I 14:09
A statisztikák azt mutatják: a lakosság 16,4 százaléka semmilyen digitális tevékenységet nem végez.

Tavaly először mérték fel a lakosság digitális jártasságát is, most ezt az adatsort elemezték. Az adatokból kiderült, hogy áll az ország digitális jártasság terén, mely országrészek a legelmaradottabbak, valamint hogy mekkora a különbség fiatalok és idősek között. 

A friss számok alapján óriási szakadék tátong egyes társadalmi csoportok között. Amíg a 15-24 évesek korosztályában mindössze 1,9 százalék a digitális tevékenységet nem végzők aránya, addig a 65 felettiek körében 52,6 százalék – áll a penzcentrum.hu elemzésében.

Magyarországon a friss, 2022-es népszámlálási adatok alapján magas szintű digitális tevékenységet csak a lakosság 8,7 százaléka végez, és középszintűt is 41,5 százalék, együttesen a lakosság fele. Azonban minden hatodik magyar egyáltalán nem végez digitális tevékenységet. A fővárosban kisebb a digitális világtól elzárkózók aránya: 10 és fél százalék. Magas szintű digitális tevékenységet is jóval többen, a válaszadók 15 és fél százaléka végez Budapesten.

A végzettség tekintetében is óriási különbségek mutatkoznak. Bár az nem meglepő, hogy minél magasabb a válaszadók végzettsége, összességében annál nagyobb a digitális tevékenységet végzők aránya közöttük, viszont amíg az egyetemet, főiskolát végzettek körében a digitális világnak csak a válaszadók 3,7 százaléka nem része, addig a csak általános iskolai végzettséggel rendelkezők esetében már 37,4 százalék az arány

Településszinten is Budapest jár az élen, ha magas szintű digitális tevékenység folytatásáról van szó. A TOP30-as listába főként fővárosi kerületek kerültek, illetve nagy arányban képviseltetik magukat agglomerációs települések is.

Kivételt képez viszont például a borsodi Tornakápolna. Ez a néhány fős, rejtélyes törpefalu már rengeteg elemzésben felbukkant. Tornakápolnán kívül felkerült a toplistára még Sénye, Bakonykúti és Balatonhenye is, melyek nem tekinthetők egyáltalán agglomerációs településnek. Még az is lehetséges, hogy a pandémia alatt bekövetkezett karanténhatás, illetve az azóta elterjedt távmunka eredménye, hogy ilyen pici falvakban nagy a magas szintű digitális tevékenységet végzők aránya.