Ismeretterjesztő
A magyarok alig harmada fújja helyesen az orrát
2023.10.23. I 13:52
A helyes orrfújás azért lenne fontos, mert annak segítségével kevesebb betegséggel vészelhetjük át az őszi náthaszezont. 
A helyes orrfújást ugyanúgy tanítani kellene, mint a fogmosást a Sterimar friss kutatási eredményei alapján, hiszen csak tízből három (32 százalék) magyar fúj rendesen orrot. Az emberek 64 százalékát kimondottan zavarja a szipogás, sokkal jobban, mintha valaki kifújja az orrát. Minden tizedik magyar  szerint pedig annak, aki náthás, otthon kellene maradnia. 

A Sterimar friss kutatási eredményei alapján a magyarok 68 százaléka nem megfelelően fúj orrot, ami azért probléma, mert ha helyesen fújjuk az orrunkat, azzal akár betegségeket is megelőzhetünk, ha pedig esetleg már megbetegedtünk, akkor gyorsabban gyógyulhatunk meg.

A kutatás eredménye szerint a magyarok 16 százaléka egyszerre mind a két orrlyukából erősen, ugyanennyien pedig szintén egyszerre két orrlyukból kíméletesen fújnak orrot. Egyik variáció sem helyes, hiszen ilyenkor pont ellentétes hatást érhetünk el.

A válaszok alapján a magyarok legnagyobb része (36 százalék) befogja ugyan az egyik orrlyukát, de utána a másikat erősen fújja, ami abból a szempontból nem lenne baj, hogy elérik vele a célt, azaz kijut a váladék, de mindeközben irritálhatják a nyálkahártyát. A válaszadók 32 százaléka fúj rendesen orrot, azaz úgy, hogy az egyik orrlyukát befogja, miközben a másikat kíméletesen kifújja.  

A nők ügyesebbek ezen a téren, 38 százalékuk rendesen fúj orrot, míg a férfiaknak pusztán a negyede (26 százalék). Ha a kíméletes orrfújás nem lenne elég, akkor érdemes a váladékot fellazítani, hogy ne kelljen túl erősen fújni. A kutatásból kiderült, hogy csak a magyarok 15 százaléka tudja, hogy a töményebb sóoldatot tartalmazó tengervizes orrspray-k hatékonyak orrdugulás ellen, ráadásul nem szoknak rá - írja a kutatási eredmények összefoglalásról kiadott közlemény.