Életmód
Szauna megfázás esetén? Csak, ha okosan csináljuk
2023.10.22. I 13:50
A lappangási és gyógyulási időszakban lehet, de a betegség alatt tilos a szauna használata. 

Alapvetően a szauna minden egészséges ember számára jót hoz, idősek és fiatalok egyaránt ellazulnak tőle, segíti a szervezet méregtelenítését, serkenti a vérkeringést. Megfázás és betegség esetén azonban nem árt vigyázni. A termalfurdo.hu szakemberei segítségével összegyűjtöttünk néhány alapszabályt.

A náthás, influenzás betegségek időszakában jó hatással van a szauna a szervezetre:

Felső légutak idült megbetegedése esetén, ez általában megfázás vagy influenza, a lappangási időszakban érdemes szaunázni, mivel az erős verejtékezés, valamint a magas hőmérséklet hatására a kórokozók csírája elpusztítható. A magas hőmérséklet egy ál-lázas állapotot idézhet elő, ami meggyorsítja a szervezet védőanyag mozgósítását, ami szintén a kórokozó csírák elpusztítását teszi lehetővé, még mielőtt a betegség súlyosbodna.

Amikor a betegség intenzív szakasza véget ért, egy-két nap lábadozás után fel lehet gyorsítani a gyógyulás folyamatát szaunázással.

Több tanulmány és tapasztalat is azt mutatja, hogy a rendszeres szaunázás javítja az immunrendszert és csökkenti a náthás időszakok hosszát. Ha valaki rendszeresen szaunázik az egészséges időszakban, afféle prevencióként használva a forró levegőt, csökkenti a megfázás esélyét.

Ha a gyógyuláshoz segítségül hívjuk a szaunát, mindig fogyasszunk elég folyadékot előtte és utána. Megfázás esetén a szaunázás után a gyors lehűlés, a jéghideg fürdő helyett válasszuk inkább a fokozatosan hűtött zuhanyt és utána mielőbb töröljük szárazra a testünket.

Tilos a szauna influenzás, megfázásos betegség esetén

A betegség intenzív szakaszában nem szabad szaunázni, mert rosszabb állapotot idézhet elő a szauna forró levegője.

Lázasan semmi esetre ne szaunázzunk, akármilyen betegségről is legyen szó.

Betegség esetén különösen fontos, hogy hagyjunk időt a szauna után a regenerációra és az átforrósodott test kihűlésére. Ha nincs elég időnk rá, hogy hagyjuk a testet megpihenni, mielőtt az utcára lépnénk, inkább hanyagoljuk a szaunát a betegség időszakában.