Életmód
Gőzfürdő vagy szauna, melyiket válasszuk?
2023.10.14. I 14:34
A hideg hónapok közeledtével elérkezett újra a szaunázás szezonja, de egészségügyi szempontból nem mindegy, melyik kabinban töltünk több időt. 

Akár a magasabb páratartalmat, akár a forró szárazságot választjuk, a lényeg, hogy ismerjük mindkét szaunatípust. A termalfurdo.hu szakértőinek segítségével megpróbálunk tanácsot adni, mikor érdemes a gőzfürdőt, mikor a szaunát választani.

Mi a különbség közöttük?

Gőzfürdő: 35-40 °C hőmérsékletű, magas vízgőztartalmú gőzkamra, ahol nagyon magas a páratartalom, közel 100%. Általában csempével burkolják, hogy megtartsa a nedvességet.
 Szauna: A szaunában jóval magasabb a szokásos hőmérséklet (körülbelül 80-90 °C), a relatív páratartalom pedig sokkal alacsonyabb, sokkal szárazabb a levegő. A hagyományos szauna fából készül.

A gőzfürdőzés előnyei

Tisztítja a bőrt, megnyitja a pórusokat, aminek következtében megszabadulhatunk a felhalmozódott méreganyagoktól, a felgyülemlett faggyútól. Segít ellazulni, stresszoldó hatású. Stimulálja a keringést a pulzusszám növelésével, ami lehetővé teszi, hogy a vér hatékonyabban szállítson oxigént a szervezetben.

Csökkenti a vérnyomást, serkenti a vérkeringést, és ezáltal segít megőrizni a szív egészségét, ráadásul a bőrszövetek gyógyulásának is kedvez. A gőzfürdőben enyhülnek a nátha tünetei, felszabadulnak a légutak, megnyugtatja a tüdőt, és sokat javít a közérzetünkön, a légúti betegségek - torokfájás, köhögés, megfázás - kezelésére is kiválóan alkalmas. 

Jól használható asztma, hörghurut, arcüreggyulladás, homloküreg gyulladás és allergiák esetén. Enyhíthetők a reumás panaszok, emellett kiváló a száraz, repedezett bőrre. Ha edzés előtt vagy után használjuk, csökkentheti az izmok károsodását.

A szaunázás előnyei és tilalmak

Ha a 90 fokos szaunát választjuk, javíthatjuk vele vérkeringésünket. A magas vérnyomással rendelkező betegek a rendszeres szaunázással csökkenthetik a szisztolés vérnyomásértéket. Az izzadás során a szervezetből természetes úton távoznak méreganyagok, a szaunázás ezt a természetes folyamatot fokozza. 

Izzadás közben a test felhevülésével is egy lázhoz hasonló állapot lép fel, amikor túlmelegszünk. Ennek hatására az immunrendszer aktiválódik és több ellenanyagot termel, ami megvédi a testet a fertőzésektől. A bőrre jó hatással van, és álmatlanság ellen is jó szer, továbbá az izomláz enyhítésében is kellemes gyógymód. Sportolóknak segíthet a bemelegítésben is.

A szauna melegének hatására a szervezetben endorfin termelődik, amely csökkenti a stressz káros hatásait, javítja a közérzetet, így jobban fogunk aludni is. A finn szaunában olyan felöntéseken, szeánszokon vehetünk részt, amikor a szaunamester vizet locsol a forró kövekre, majd szertartásos mozdulatokkal szétteríti a nedvessé vált, illóolajos levegőt. 

Ugyanakkor kifejezetten tilos szaunázni akkor, ha szívinfarktusunk, stroke-unk volt, szívelégtelenségben, szívritmuszavarban szenvedünk. Ha lázasak vagyunk, vagy influenzás betegségben szenvedünk, akkor is kerüljük a szaunát.