Ismeretterjesztő
Műanyageső eshet a felhőkből
2023.10.01. I 10:51
A felhők literenként akár 14 egységnyi műanyagot is tartalmazhattak, amelyek mérete körülbelül 7 és 95 mikrométer között változott.

Mikroműanyagokat fedeztek fel a felhőkben, ami a tudósok szerint jelentősen hozzájárulhat az éghajlatváltozáshoz. A kutatók Japán legnagyobb hegységeit, a Fujit és az Ōyamát körülvevő felhővízben többféle polimert és gumiszármazáskot is találtak – írja az Euronews.

Az Environmental Chemical Letters című folyóiratban közzétett tanulmány csak egy, azon tanulmányok közül, amelyek amellett érvelnek, hogy a műanyagok már a Föld legtöbb ökoszisztémájába beszivárogtak. A két japán hegység közelében lévő felhőiben tárolt vízben összesen kilenc különböző típusú polimert találtak.

A felhők literenként akár 14 egységnyi műanyagot is tartalmazhattak, amelyek mérete körülbelül 7 és 95 mikrométer között változott. Viszíntásképp: egy emberi hajszál átlagos szélessége kb. 80 mikrométer.

A japán kutatók megállapításai arra utalnak, hogy a magasan lévő mikroműanyagok befolyásolhatják a felhőképződést, ami az éghajlat változásához is hozzájárulhat. Hiroshi Okochi, a Waseda Egyetem munkatársa jelezte: álláspontjuk szerint tehát a mikroműanyagok hozzájárulnak a klímaváltozáshoz. A legnagyobb probléma pedig az, hogy a mikroműanyagok a felhők alapvető alkotóelemévé válhattak, és a műanyageső révén szinte mindent beszennyeznek, amit eszünk és iszunk.