Ismeretterjesztő
Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat
2023.09.30. I 10:48
A programokat a nyilvános Homelab Facebook-csoportba várják október 15-ig, a csoporttagok által legjobbnak ítélt játék szerzője jutalomban részesül.

Pályázatot hirdet a Neumann Társaság, amelyre bárki beküldheti újonnan megírt játékprogramját, amit az egyik legritkább és legkultikusabb magyar otthoni számítógépre, az Aircomp-16-ra írt - közölték a szervezők. A programokat a nyilvános Homelab Facebook-csoportba várják október 15-ig, a csoporttagok által legjobbnak ítélt játék szerzője jutalomban részesül.

Lukács József és Lukács Endre 1982-re készültek el a Homelab-2 nevű számítógépükkel, amit egy bárki számára elérhető árú, könnyen kezelhető házi komputernek szántak. A mindössze 16 kilobájt RAM memóriával, de feltűnően jó grafikával (320x200 képpont felbontás) és innovatív Basic nyelvjárással rendelkező Homelab-2 számítógépből 1983-84 körül egy alapvetően mezőgazdasági szövetkezet, a BOSCOOP is legyártott százas nagyságrendben néhány kis szériát AIRCOMP-16 néven, főleg a korszak téeszeit ellátva számítógéppel és takarmányoptimalizáló programmal.