Ismeretterjesztő
Először találtak bizonyítékot a forgó fekete lyukak létezésére
2023.09.29. I 18:20
Egyes részecskék szupergyors nyalábként távoznak a pólusokból, amihez a fekete lyuk forgásából nyerik az energiát.

Egy csillagászokból álló nemzetközi kutatócsoport megörökítette az első közvetlen bizonyítékot egy fekete lyuk forgásáról. A Messier 87 (M87) galaxis középpontjában található szupermasszív fekete lyuk a pólusaiból nagy energiájú nyalábokat lő ki a galaxisközi térbe, és bár a kutatók már korábban arra következtettek, hogy ezt a jelenséget a fekete lyuk forgása okozza, eddig nem találtak erre közvetlen bizonyítékot.

A Földtől 55 millió fényévre található, a Napnál 6,5 milliárdszor nagyobb tömegű fekete lyukon (amit elsőként sikerült fényképen is megörökíteni) túl egy gázból és porból álló akkréciós korong kavarog, aminek a legnagyobb részét idővel elnyeli majd a fekete lyuk, egy kis része azonban kilökődik a lyuk pólusaiból, méghozzá a fénysebesség 99,99 százalékát is meghaladó sebességgel.

Az elméleti modellek szerint ezért a jelenségért a fekete lyuk forgása felel. A kutatók azt állítják, hogy a gáz- és porkorongban lévő töltött részecskék erős mágneses mezőt hoznak létre, amit a fekete lyuk a forgásával magával ránt. Emiatt egyes részecskék szupergyors nyalábként távoznak a pólusokból, amihez a fekete lyuk forgásából nyerik az energiát.