Ismeretterjesztő
Újabb műanyagtermékeket tilt be az EU
2023.09.26. I 18:33
A jogszabály minden 5 milliméter alatti szintetikus polimer részecskére vonatkozik, amely szerves, oldhatatlan és ellenáll a lebomlásnak. 

A termékekhez szándékosan hozzáadott mikroműanyagok korlátozását célzó, szigorított intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság hétfőn, az európai uniós vegyianyag-szabályozás keretében – írja az MTI a brüsszeli testület közleménye alapján.

A bizottság szerint az új szabályok révén mintegy félmillió tonna műanyag környezetbe jutását lehet majd megakadályozni. A szabályok tiltják a mikroműanyagok és olyan termékek értékesítését, amelyekhez szándékosan adtak hozzá ilyen anyagokat, illetve amelyek használatuk során műanyagtörmelékeket bocsátanak ki.

Ezek az apró darabkák megtalálhatók a tengerekben, a folyókban és a szárazföldön, valamint az élelmiszerekben és az ivóvízben, így az emberi szervezetbe is bekerülnek és akár az agyba, a tüdőbe, illetve a szívbe is eljuthatnak.

A jogszabály minden 5 milliméter alatti szintetikus polimer részecskére vonatkozik, amely szerves, oldhatatlan és ellenáll a lebomlásnak. Ez magában foglalja az olyan szemcsés anyagokat, amelyeket például töltőanyagként használnak a műfüves pályákon, kozmetikumokban, tisztítószerekben, játékokban, növényvédő anyagokban vagy orvosi eszközökben.

Az intézkedések első csoportja, például a laza csillámporok és mikrogyöngyök tilalma, 20 napon belül lép hatályba. Más esetekben az értékesítési tilalom hosszabb idő elteltével lép életbe, azzal a céllal, hogy az érintetteknek legyen idejük alternatívák kifejlesztésére és az átállásra.