Ismeretterjesztő
Itt a NASA szenzációs bejelentése!
2023.09.26. I 13:30
A Jupiter holdja rejtheti azt, amit az emberiség évtizedek óta keres.

Helyben termelődött szén-dioxidot azonosított a NASA James Webb űrteleszkópja a Jupiter holdján, az Europán. A felfedezés erősen arra utal, hogy élet lehet az égitest jégpáncélja alatti óceánban.

Az Europát, amely valamivel kisebb, mint a Föld holdja, egy sós vizű óceánt körülvevő vízjégkéreg borítja. A folyékony víz jelenléte az Europát a Földön kívüli élet iránt érdeklődő tudósok számára érdekes kutatási célponttá teszi. Mostanáig azonban senki sem tudta bizonyítani, hogy az óceánban jelen vannak azok a molekulák, amelyek az élőlények jelenléte szempontjából fontosak.

A James Webb új észlelése azért érdekes, mert úgy tűnik, hogy a szén-dioxidot nem meteorit vagy aszteroida szállította az égitestre, és a Hold egy geológiailag fiatal, Tara Regio nevű régiójában van jelen.

A jelek arra utalnak, hogy a szén-dioxid két különböző formában, amorf és kristályos szerkezetben is megtalálható az Europán. A legmagasabb szén-dioxid-koncentrációt abban a térségben azonosították, ahol a felszíni kéreg roncsolódott, és valószínűleg anyagmozgás zajlik a kéreg és a belső óceán között. Mivel a szén-dioxid nem marad sokáig stabil az Europa felszínén, a kutatók úgy vélik, hogy a szén mostanában került a felszínre.

Az Europa felszíne egy 2022-es kutatás szerint körülbelül 60 millió éves lehet, a szén-dioxidban gazdag térség azonban ennél biztosan fiatalabb.