Ismeretterjesztő
Eltiltották az állatkerti majmokat a banántól
2023.09.26. I 10:29
Ami nekünk, embereknek áldás, az a majmoknak és más gyümölcskedvelő állatoknak átok.

Újra kellett tervezni a kedvencek étrendjét a világ több állatkertjében is. Észrevették ugyanis, hogy pandák és a majmok fogai szuvasodás jeleit kezdik mutatni, elkezdtek hízni, némelyikük még cukorbeteg is lett. Ezért drákói döntések születtek: megtiltották például egy brit állatkertben a majmoknak, hogy banánt, ananászt, vagy más déli gyümölcsöt egyenek. De a pandáktól is megvonták a mézédes csemegéket egy melboune-i zoo parkban.

Így tettek a Fővárosi Állatkertben is, már évekkel ezelőtt. Itt a gyűrűsfarkú makiknál, az orangutánoknál és a gorilláknál ütötte fel fejét a fogszuvasodás és a cukorbetegség. Nem vonták meg tőlük teljesen a gyümölcsöket, csak visszafogták az adagokat, helyettük inkább több zöldséget kapnak – mondta az Index érdeklődésére Hanga Zoltán szóvivő, aki hozzátette, hogy már évtizedekkel ezelőtt kikerültek az „Etetni tilos!” táblák, ennek ellenére nem lehet teljesen megakadályozni, hogy a látogatók banánnal kínálják például a makikat.

„Sokakban él a késztetés, hogy etetéssel kedveskedjek és így szeretnének közelebb kerülni az állatokhoz. Különös gondolkodás uralkodik a látogatók között: amiket mi emberek szeretünk, azokat biztosan kedvelik az állatok is. Ám ez egyáltalán nincs így. Minden állat az embertől eltérő, más étrendhez fejlődött ki, szokott hozzá” – tette hozzá Hanga Zoltán.

Kifejlesztették ugyan a megvásárolható, alapvetően lucernaalapú, biztonságos „Zoo csemegét”, a kérődzőkkel (antilopokkal, tevékkel) ellentétben azonban az emberszabású főemlősöknek nem igazán ez a hivatalos nasi a legnagyobb kedvencük.