Ismeretterjesztő
Chipet ültet emberi agyba Elon Musk cége
2023.09.25. I 12:41
Megkapta a szükséges engedélyeket a Neuralink (Elon Musk neurotechnológiával foglalkozó vállalata), hogy embereken is kipróbálhassa az agy-számítógép interfészeit az Egyesült Államokban.

Egy független vizsgálóbizottságtól kapta meg az engedélyt Elon Musk cége, a Neuralink, hogy kísérleteket kezdhessen lebénult embereken. A Reuters szerint a vállalat például olyanokat toborozhat, akik nyaki gerincsérülések miatt lettek mozgásképtelenek.

Ugyan a cég nem árulta el, az engedélyük összesen hány ember bevonására szól. Viszont a HVG arról ír, korábban tíz páciensről volt szó, azonban az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) biztonsági aggályai miatt később kevesebb kísérleti alanyról tárgyaltak. Az viszont kiderült, hogy hat évig tarthat program.

A leendő pácienseknek agy-számítógép interfészeket, azaz BCI-ket fognak az agyuk azon régiójába ültetni, amely a mozgás szándékát szabályozza. Abban bíznak, a kísérleti alanyok így pusztán a gondolataikkal irányítani tudnak számítógépkurzorokat, illetve billentyűzeteket. A portál megjegyzi, Musk korábban azt nyilatkozta, szeretne magába is beültetni egy ilyen chipet.