Ismeretterjesztő
A kutatók kiderítették, meg kell-e mosni a rizst főzés előtt
2023.09.25. I 15:43
A rizs előmosása csökkenti a rizsszemekből származó keményítő mennyiségét.

A rizs Ázsiában és Afrikában több milliárd ember számára alapvető élelmiszer. A világ számos ikonikus ételének összetevője. Univerzális vonzereje ellenére minden konyhában - legyen az egy profi konyha vagy a saját otthonunk - felmerül a kérdés, hogy főzés előtt elő kell-e mosni (vagy öblíteni) a rizst.

A konyhai szakértők azt állítják, hogy a rizs előmosása csökkenti a rizsszemekből származó keményítő mennyiségét. Ezt láthatjuk az öblítővíz zavarosságában, amely a tanulmányok szerint a rizsszemek felületén lévő szabad keményítő (amilóz), amely az őrlési folyamat során keletkezik.

Kulináris körökben egyes ételeknél a mosást szorgalmazzák, amikor a leválasztott szemek elválasztására törekszenek. Más ételek, például rizottók, paella és rizspudingok (ahol ragadós, krémes hatásra van szükség) esetében azonban kerülni szokták a mosást.

Más tényezők, például a rizs típusa, a családi hagyományok, a helyi egészségügyi figyelmeztetések, sőt, még a szükségesnek ítélt idő és erőfeszítés is befolyásolja, hogy az emberek előmosnak-e rizst.

Egy nemrégiben készült tanulmány összehasonlította a mosás hatását az ugyanazon beszállítótól származó három különböző rizsfajta ragadósságára és keménységére. A három típus a ragadós rizs, a közepes szemű rizs és a jázmin rizs volt. Ezeket a különböző rizseket vagy egyáltalán nem mosták, vagy háromszor, vagy tízszer mosták vízzel.

A szakácsok állításával ellentétben ez a vizsgálat kimutatta, hogy a mosási folyamatnak nincs hatása a rizs ragadós (vagy kemény) voltára.