Életmód
Az Alzheimer-kór korai felismerése minőségi éveket jelenthet a családoknak
2023.09.22. I 15:15
Magyarországon 200-250 ezerre tehető az Alzheimer-kórban szenvedők száma, a családtagokkal együtt több mint 1 millió embert érint a probléma. 

A szakemberek szerint a világ legdrágább betegségévé válik az Alzheimer-kór. A betegségben szenvedők száma világszerte elérte az 50 millió főt. A korai felismeréssel a betegség lassítható, az ápolás időszaka kitolható - ismertették az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) szakemberei. Rendkívül fontos a kórkép megelőzése. 

Horváth András Attila, a központ vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők száma 2050-re megháromszorozódik globálisan. Európában ennél kevésbé riasztó a helyzet, de a fejlődő világban és az Egyesült Államokban nagyon meredeken nő a betegek száma.

A klinikai kutatások kiemelten fontosak, mert nemcsak új diagnosztikai vagy terápiás megközelítésekhez vezethetnek, hanem segítik az úgynevezett good practice kialakítását is. Tehát az Alzheimer-kór kutatásához és klinikai diagnosztikájához szükséges legjobb gyakorlati módszerek meghonosítását és elterjedését is.