Életmód
Veszélyben a vízi élet!
2023.09.16. I 10:40
Gyorsan melegszenek a folyók és csökken az oxigén.

Egy Pennsylvaniai Állami Egyetem által vezetett tanulmány szerint a folyók gyorsabban melegszenek és vesztenek oxigént, mint az óceánok. A tanulmány majdnem 800 folyót vizsgált, melyek kimutatja, hogy 80%-ánál melegedést, 70%-ánál oxigén szint csökkenést mutattak ki - írja a Pennsylvaniai Állami Egyetem honlapján. 

Azt tudták a kutatók, hogy a melegedő klíma az óceánok melegedését és oxigén veszteségét okozza, de arra nem számítottak, hogy ez van az áramló, sekély folyóknál is. Ez az első széleskörű tanulmány, ami vizsgálja a hőmérséklet változást és az oxigénelvonást mértékét a folyókban, és a kutatók azt találták, hogy jelentős következményei vannak vízminőségre és a vízi ökoszisztémák egészségére az egész világon.
 A nemzetközi kutatócsapat mesterséges intelligenciát és mély tanulási módszert alkalmazott, hogy rekonstruálja az Amerikai Egyesül Államok és Közép-Európa majdnem 800 folyó történelmi vízminőségi adatait. 

A kutatók egy számítógép modellnek hatalmas adatsort,  580 Amerikai Egyesült Államokbéli folyó és 216 közép-európai folyó adatait tápláltak be - az éves csapadékmennyiségtől a talajtípuson át a napfényig. A modell azt találta, hogy a folyók 87%-a melegedett az utóbbi 40 évben és 70%-uk oxigént vesztett. 

A városi folyók melegedtek a leggyorsabban, míg a mezőgazdasági folyók melegedtek a leglassabban, de a mezőgazdasági folyók oxigénje csökkent a leggyorsabban. A modellel előre jelezték a jövőbeni rátákat is és azt találták, hogy az összes tanulmányozott folyó oxigén vesztesége a jövőben 1.6-2.5-ször magasabb, mint a történelmi ráták.