Ismeretterjesztő
Hatalmas becsapódási krátert találtak egy hegyen
2023.09.15. I 18:30
Ez az első ilyen típusú képződmény, amelyet egy hegytetőn fedeztek fel.

Egy új tanulmány alapján egy ősi becsapódási kráter az az 1,4 kilométer széles horpadás, amely egy kínai hegyen található – írja a Live Science. A mélyedés az ország északkeleti részén, az észak-koreai határtól nem messze helyezkedik el.

A szakértők nem tudják pontosan, hogy mikor alakulhatott ki a formáció, a becsapódás viszont két részre, Első- és Hátsó-Baicsifengre osztotta a hegyet. A csúcsoknál olyan sziklák találhatóak, amelyek egy űrobjektum pusztításáról árulkodnak.

A kutatókat egy ideje foglalkoztatja a hatalmas horpadás, illetve a körülötte lévő, törmelékszerű homokkődarabok. Ming Csen, a kínai Nagynyomású Tudományos és Technológiai Fejlett Kutatási Központ munkatársa és kollégái a közelmúltban mintákat gyűjtöttek be a kráterből, és felmérték azok kvarcásványait.

Az extrém nyomás és hő hatására – mint amilyen egy becsapódáskor keletkezik – a kvarc egyedi módon deformálódik. A csapat erre utaló jeleket keresett, és több tucat árulkodó eldeformálódásra bukkant.

A krátert alkotó gránit 150-172 millió évvel ezelőtt jött létre, az ütközés valamikor ezt követően történt. A pontos datálás egyelőre ismeretlen, de egy másik kínai becsapódási helyszínnél, a Jilani-kráternél hasonló időjárás okozta minták figyelhetőek meg. Ez alapján a két formáció hasonló korú, mintegy 49 ezer éves lehet.