Ismeretterjesztő
Rendkívül ritka halat fogott egy floridai horgász
2023.09.14. I 18:30
A példány egy nagy fűrészesrája vagy fűrészhal (Pristis pectinata) volt, az egyedek közel 5,5 méteresre és 350 kilogrammosra is megnőhetnek.

Nagyon ritka halat fogott ki véletlenül egy horgász a hétvégén a floridai Sanibel Islanden – írja a Wink News. Az állatot szabadon engedték. A példány egy nagy fűrészesrája vagy fűrészhal (Pristis pectinata) volt. A faj Észak-Karolinától Bermudán, a Mexikói-öblön és a Karib-tengeren át Argentínáig, valamint Gibraltártól Namíbiáig fordul elő, és talán a Földközi-tengerben is jelen van.

Az egyedek közel 5,5 méteresre és 350 kilogrammosra is megnőhetnek. Az állatok jellegzetessége a hosszú, fűreszszerű orr, amelyen 24-32 fogpár található. Az egyedszám a 20. század második felében, az élőhelyek pusztulása és a halászati mellékfogások miatt csökkent le drasztikusan. 

Tengeri életmódjuk, kis számuk és széles elterjedési területük miatt nehéz pontosan meghatározni, hogy mennyi példány maradhatott a világon, a becslések alapján a szám 200 és 5000 közé tehető. A faj súlyosan veszélyeztetettként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján.