Ismeretterjesztő
Mesterséges intelligenciával már "megmozdíthatóak" a régi fotók is
2023.09.14. I 10:35
Egy-egy kép életre is kelhet, de egyfajta digitális emlékhely is létrehozható a múltbéli eseményekből.
 
 Míg alig néhány évtizede az is csodaszámba ment, hogy valakinek fényképezőgépe van, ma már több tízezer fotó és videó csücsül szinte kivétel nélkül mindenki telefonján és a felhőkben. Kis túlzással annyi képet készítünk egy csecsemőről egy nap alatt, mint amennyi korábban készült egy gyermek 18 éves koráig. Bár ezek a felvételek a szívünkhöz nagyon közel álló emlékek, fizikai képtelenség visszanézni őket.

Mivel régen egy fotófilm általában 36 képkockás volt, egy 8 milliméteres filmtekercs 3-4 perces, egy kamera kazetta pedig maximum 90 perces, még jobban meggondoltuk, hogy mit örökítünk meg. Ezért talán nagyobb értéket is képviselnek azok a pillanatok. Sajnos az analóg emlékek egyre inkább az enyészeté lesznek, mégis számos lehetőség van arra, hogy valami maradandót alkossunk belőlük.

Stier-Nemes Lenke, az Emlékmentő kommunikációs vezetője elárulta, nagyon népszerű a fotók-videók összevágása zenés kisfilmmé, amit jellemzően születésnapokra, esküvőkre, szalagavatókra és egyéb jeles eseményekre készíttetnek sokan.

„A mesterséges intelligenciával az is lehetséges, hogy egy fotó megelevenedjen. Például megoldható, hogy egy már nem élő nagymama elmondjon egy kedves üzenetet a gyermekeinek a szülinapján. A különböző emlékekből egyfajta digitális emlékhely is létrehozható, ami egy NFC chippel ellátott porcelán dísszel felhelyezhető a sírhelyre is. Ennek köszönhetően például halottak napján a temetőbe kilátogatók egy okostelefonnal fotókat, videókat, történeteket olvashatnak az elhunyt szeretteikről” – sorolta.

Rendkívül fontos, hogy az emlékeinket rendszerezzük, kiválogassuk és készítsünk azokról biztonsági másolatokat, de emellett az adathordozókat is rendben kell tartani.

„A digitalizálásra való átálláshoz először válogassuk ki, mire van szükségünk a diákból, negatívokból és a nyomtatott fotókból, majd rendszerezzük, hogy melyikről milyen felbontású, fájltípusú digitális képet szeretnénk látni. Amiből nagyobb méretet szeretnénk nyomtatni, vagy további terveink vannak vele, azokat érdemes jobb minőségben digitalizálni” – mondta.

Felbontás szempontjából azt kell eldöntened, hogy mire fogod használni a képeket később. Fotók esetén például:
 
 300 dpi-t: nagyobb archívumokhoz, TV-n és számítógépen való nézegetéshez ajánlunk. Az eredetivel megegyező méretű fotó nyomtatható belőle.
 
 600 dpi esetén: a képbe már kicsit bele is lehet nagyítani, mivel a képmérete a duplája a 300 dpi-nek. Nyomtatva akár 20x30 cm-es fotóminőségű képet lehet belőle készíteni.
 
 1200 dpi-t akkor érdemes választani: Ha a képet poszter méretben szeretnénk kinyomtatni, vagy vetíteni, esetleg valakit ki kell vágni belőle mindenképpen válasszuk ezt a felbontást extra retussal. Akár 100x70 cm-es posztert is lehet nyomtatni belőle.