Ismeretterjesztő
Kiderült, milyen idős laptopokat használnak a magyarok
2023.09.14. I 15:20
A válaszadók majdnem felének 5 éves vagy annál is idősebb laptopja van, a kitöltők 50 százaléka pedig vásárolt az elmúlt egy évben laptop tartozékot vagy alkatrészt.
 
 Egészen meglepő statisztikákat hozott egy friss online kutatás, amelyben a magyarok laptophasználói szokását mérték fel. A laptopszaki.hu által létrehozott kérdőívben arra is keresték egyebek mellett a választ, hogy hány darab működőképes laptop van a megkérdezettek háztartásában, és talán még az előzetes várakozásokat is felülmúlták az erre adott válaszok.

A kitöltők majdnem fele (48.07 százalék) egy saját tulajdonú laptopot használ, 29.85 százalék kettőt, 13.1 százalék hármat, 4.06 százalék négyet, de 1.68 százalékuk ötöt is. Mindössze a válaszadók 1.54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs saját laptopja.

A kitöltők harmadának egy céges laptopja van a háztartásban, 7 százalékuknak kettő, 1.28 százalékuknak pedig három is. Többségben vannak viszont azok, akik nem használnak a munkahelyük tulajdonában lévő hordozható számítógépet: a felmérésben résztvevők 58 százalékának egyáltalán nincs ilyen eszköze.

A kutatás szerint a többség hírek olvasására, internetes szörfölésre használja a laptopját, ezt követi sorban a hivatali ügyintézés, a családdal való kapcsolattartás, a filmnézés, sorozatozás, zenehallgatás. A felmérésben résztvevők kevesebb, mint fele használja ugyanakkor munka céllal a laptopját – ami egybevág azzal, hogy mennyi felhasználónak nincs is céges eszköze –, de még kevesebben tanulnak, játszanak vagy végeznek kreatív tevékenységet az eszközeiken.

A válaszadók megközelítőleg 30 százaléka több mint 5 éve, 15 százaléka pedig több mint 10 éve vásárolta a laptopját. Mindössze minden tízedik kitöltő vett ilyen eszközt az elmúlt egy évben, és körülbelül ugyanennyien 1-2 éve jutottak hozzá új gépükhöz. A felmérésből ugyanis kiderült az is, hogy minden második kitöltő online, személyesen, vagy akár itt is, ott is vásárolt laptop tartozékot vagy alkatrészt az elmúlt egy évben.