Életmód
Itt az új fogyasztó tabletta: nem kell kevesebbet enni, mégis hat
2023.09.13. I 15:06
A gyógyszer az asztrocitáknak nevezett agysejtekben található enzimet veszi célba, amely a neuronok egy különálló csoportjára hatva képes szabályozni a testsúlyt

Az első fázisú klinikai vizsgálatok ígéretes eredményeket mutatnak egy új gyógyszerrel kapcsolatban, amely sikeresen csökkentette a súlyt és a zsírtömeget elhízott, magas zsírtartalmú diétán lévő egerekben, miközben nem zavarta meg az étvágyukat. Ha az embereken végzett kísérletek sikeresek lesznek, a gyógyszer forradalmasíthatja az elhízott emberek kezelését, lehetővé téve a fogyást, amely nem jár étvágytalansággal vagy a zsírok kerülésével.

A gyógyszer az asztrocitáknak nevezett agysejtekben található enzimet veszi célba, amely a neuronok egy különálló csoportjára hatva képes szabályozni a testsúlyt - derül ki a koreai Institute for Basic Science (IBS) által vezetett új kutatásból.

"A korábbi, a hipotalamuszt célzó elhízáskezelések főként az étvágyszabályozással kapcsolatos neuronális mechanizmusokra összpontosítottak" - mondta Moonsun Sa, az IBS idegtudósa, a tanulmány első szerzője. "E helyett mi most a nem neuronális "asztrocitákra" koncentráltunk, és azonosítottuk, hogy a reaktív asztrociták az elhízás okozói".

A reaktív asztrociták több MAOB nevű enzimet expresszálnak, amely egy GABA nevű gátló neurotranszmittert termel. A GABA növekedése az, ami miatt a GABRA5 neuronok lelassulnak és nem működnek megfelelően, ami súlygyarapodáshoz vezet.

A kutatócsoport tehát úgy gondolta, hogy ha a GABRA5 neuronok aktivitásának növelése csökkenti a zsírraktározást, akkor az asztrociták GABA-termelésének blokkolása potenciális molekuláris célpont az elhízás kezelésére.

Itt jön be az ígéretes új gyógyszer. A KDS2010 nevű készítmény gátolja a MAOB enzimet a reaktív asztrocitákban, ezáltal blokkolja a GABA termelését, és lehetővé teszi a GABRA5 neuronok normális működését és a fogyás elősegítését.