Ismeretterjesztő
Betilthatják az életveszélyes amerikai bully XL-t!
2023.09.12. I 15:35
A hétvégén újabb kutyatámadás történt Angliában, a belügyminiszter az amerikai bully xl betiltását fontolgatja.

az Egyesült Királyságban egyre népszerűbb egy viszonylag új kutyafajta, az amerikai bully XL, amit egyes szakértők rendkívül veszélyesnek tartanak. A brit adatok szerint az elmúlt 25 évben évente átlag 3 halálos kutyatámadás történt az Egyesült Királyságban, azonban 2022-ben ez a szám fölugrott 10-re, és 7 esetben amerikai bully XL volt a gyilkos kutyafajta. 

Szombaton újabb kutyatámadás történt: Birminghamben elszabadult egy amerikai bully XL, ami megtámadott és megharapott egy 11 éves kislányt, majd két felnőttet is összeharapott, akik próbálták a megvadult állatot megfékezni.

Suella Braverman brit belügyminiszter vasárnap Twitteren azt közölte, hogy megdöbbentették a történtek: „Az amerikai XL Bully egyértelmű és halálos veszélyt jelent közösségeinkre, különösen a gyerekekre. Nem folytathatjuk így. Sürgős tanácsot kértem a betiltásukkal kapcsolatban.”

Az Amerikai bully (ami nem azonos az amerikai buldoggal) egy hibrid kutyafajta, amit az 1990-es évek elején tenyésztették ki az Egyesült Államokban, amerikai pitbullterrierek és amerikai staffordshire terrierek keresztezésével. Az XL a legtestesebb, a hím marmagassága elérheti az 55-60 centimétert, testsúlya a 60 kilót.