Ismeretterjesztő
24 ezer éves barlangrajzokra bukkantak
2023.09.12. I 20:38
A régészek eddig több mint 110 vésett vagy festett rajzot fedeztek fel, amelyek legalább 19 különböző állatot ábrázolnak.

Több mint száz darab, 24 ezer évesnél is régebbi barlangrajzra bukkantak egy spanyolországi barlangban – írja az IFLScience. Az ősi műalkotásokra 2021 júliusában lettek figyelmesek a kutatók, de a teljes feltárásuk és vizsgálatuk egészen 2023-ig tartott.

A régészek eddig több mint 110 vésett vagy festett rajzot fedeztek fel, amelyek legalább 19 különböző állatot ábrázolnak, köztük hét lovat, hét szarvast, két őstulkot, egy ökröt és két beazonosíthatatlan fajt. A többi festmény geometriai alakzatokat, például négyszögeket vagy csőhöz hasonló jelöléseket tartalmaz.

Az alkotásokra a Cova Dones nevű barlangban találtak rá, a bejárattól 400 méterre. A Cova Dones népszerű látványosság a turisták és kirándulók körében, mégis hosszú évekig tartott, mire valakinek szemet szúrtak a falakat borító különleges minták.

A szakértők szerint a most felfedezett barlangrajzokat példátlan ügyességgel és módszerekkel készítették el, többek között megfigyelhető az árnyékolás technikája is, amely semelyik másik őskori festményre nem jellemző a Ibériai-félszigeten.