Ismeretterjesztő
Visszaszorítanák a digitális eszközök használatát a svéd közoktatásban
2023.09.11. I 12:20
A hat év alatti óvodások és előkészítő iskolások körében pedig teljesen kivezetné azokat.

Kevesebb digitális eszköz, több könyv, papír és toll – ezzel javítana a diákok eredményein a svéd oktatáspolitika, írja az AP hírügynökség. A jobboldali svéd kormány az új tanévtől kezdve visszaszorítaná a digitális eszközök használatát az iskolákban, a hat év alatti óvodások és előkészítő iskolások körében pedig teljesen kivezetné azokat.

Bár a svéd gyerekek oktatási képességeit az európai átlag felett mérik a különböző kutatásokban, 2016 és 2021 között ezek az eredmények visszaszorulni látszottak. Míg a PIRLS kutatásában 2016-ban a negyedik osztályos svéd diákok 555 pontot értek el, addig 2021-ben csak 544-et sikerült. Ehhez képest az éllovas Szingapúr még javított is eredményén 587 ponttal. Igaz, a felmérés kiemeli, hogy az országok eredményeit nem feltétlenül érdemes egymással összehasonlítani.

Oktatási szakértők szerint az eredményeken ronthatott a digitális oktatás mellett a koronavírus-járvány sok más következménye, és befolyásolhatta azt a svédül otthon nem beszélő bevándorlók gyerekeinek egyre növekvő aránya is.

De kiemelték a digitális eszközök kockázatát a svéd Karolinska Intézet kutatói is: szerintük az államilag ellenőrzött tankönyveken és a képzett tanárokon keresztül átadott tudás sokkal megbízhatóbb, mint ha azt a gyerekek bizonytalan online forrásokból szereznék meg. Az UNESCO is arra figyelmeztetett egy nemrég megjelent tanulmányában, hogy a digitális oktatásnak nem szabad felváltania az élő tudásátadást a tanárokon keresztül.