Életmód
Óvatosan a házi kedvencek szeretgetésével! Súlyos fertőzést is kaphatunk tőlük…
2023.09.11. I 10:19
A megelőzés a legfontosabb a bajok elkerülésében, illetve háziállataink szakszerű, rendszeres parazitamentesítése, és a játékok, közös foglalkozások utáni alapos kézmosás.

Sokan emberként szeretik háziállataikat, így gyakran ölelgetik, puszilgatják őket. Ezzel semmi baj nincs, azonban az intim közelséggel nem csupán nagy adag szeretetet, de esetenként fertőzéseket is kaphatunk négylábú társainktól. Ilyenek lehetnek az egyes szembetegségek is, melyekre az Egészségkalauz hívta fel a figyelmet legújabb írásában.

A leginkább ismert szemészeti vonatkozású zoonózisok a kutya és a macska élősködőihez kapcsolódnak. A kutya élősködő férge a toxokariázis nevű szem, illetve idegrendszeri betegséget okozza. A féreg a kutya testéből az immunrendszerét tekintve gyenge emberi, illetve a gyermeki szervezetbe kerülve a szem érhártyája felől az üvegtestbe haladó, hegesedő, a kórokozót körülvevő köteget képez, ami a látást jelentősen megrongálhatja.

A betegség általában késői formában kerül észlelésre, hiszen a csecsemő és a kisgyermek panaszait nem tudja megfogalmazni. A megelőzés a legfontosabb e betegség tekintetében, ami háziállataink szakszerű, rendszeres parazitamentesítését, és a játékok, közös foglalkozások utáni alapos kézmosást jelenti. 

A másik leggyakoribb zoonózis forma a macska egysejtű élősködője okozta ideghártya- érhártya fertőződés. Az élősködő a toxoplazma, a betegség neve toxoplazmózis. A toxoplazma általában terhesség alatt támadja meg az immunológiai szempontból gyengébb szervezetet. A fertőzés a központi idegrendszerben, így a szemben is, gyulladásos gócokat hoz létre, melyek az élet során elhegesednek – számolt be minderről a Tények.

A gyulladás azonban újra és újra kiújulhat a kórokozó aktiválódása kapcsán. Szemészeti szempontból ez a gyermekkel szinte vele együtt született érhártya gyulladás és az azt követő hegesedés az, ami jelentős, hiszen az éleslátás helyét elfoglaló, maradandó, nem megszüntethető hegeket eredményez. Az állapot kezelhető, de a legfontosabb természetesen a megelőzés.

Fontos viszont, hogy ezek miatt ne saját macskánkra haragudjunk, és főként ne bántsuk az állatot! A kórokozó ugyanis beszáradt formában nagyon távolról is, a szálló porral, a levegővel jut a szervezetbe.

Amit mi tehetünk, hogy saját házi kedvencünket rendszeresen megfelelő állatorvosi féregtelenítésben részesítjük. Ugyanis csak azon állatok terjesztik ezt a zoonózist, melyek a kórokozót hordozzák, a kórokozótól mentes macska semmilyen veszélyt nem jelent.

A fertőzéseken kívül azonban az is megeshet, hogy az állat hirtelen a gazdája szemébe kap és egy traumás tompa ütés következtében sérül a látása. Így mindenképpen érdemes körültekintően tutujgatni az olykor kiszámíthatatlan „vadmacskákat”.