Ismeretterjesztő
Film készül Hollywood magyar származású alapítóiról
2023.09.08. I 12:26
Zukor Adolf és William Fox, azaz Fried Vilmos szellemi hagyatékát kutatja Kollarik Tamás és Takó Sándor, az ő munkájuk alapján most dokumentumfilmet készítenek a két magyar származású, filmes nagyvállalkozó életéről.

„Noha Hollywood megszületésében több kelet-közép-európai, az Egyesült Államokba kivándorolt feltörekvő producernek is nagy szerepe volt, említhetnénk sok a mozivászonról ismert nevet: a Warner testvérek, Carl Laemmle, Samuel Goldwyn, Marcus Loew vagy Louis B. Mayer, de vitathatatlan, hogy a mai értelemben vett Hollywood nem létezhetne a két magyar származású alapító, Zukor Adolf és William Fox nélkül. 

Ők ugyanis az amerikai nagyjátékfilm, a sztárrendszer, és a stúdiórendszer megalapozói, valamint a két ikonikus filmstúdió, a Paramount Pictures és a 20th Century Fox megalapítói. Filmünk bemutatja Zukor és Fox, a két magyar, zsidó és közép-európai gyökerű self-made man fantasztikus élettörténetét, miközben megelevenedik benne a történelem” – így összegezi Kollarik Tamás a Fox vs. Zukor – Egy hollywoodi történet című dokumentumfilm lényegét. Kollarik, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense, a film egyik ötletgazdája, kreatív producere és egyben társrendezője is.

Takó Sándorral, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatójával, illetve a film producerével, társrendezőjével együtt már évek óta dolgoznak azon, hogy felkutassák, összegyűjtsék, hazahozzák és gondozzák a hollywoodi magyarok szellemi hagyatékát. A Magyarok Hollywoodban címmel egy könyvsorozatot is közre adtak, amelyben olyan alkotók életrajza jelent meg magyarul is, mint a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós, az ötszörös Emmy-díjas Csupó Gábor, az Oscar-díjas Pressburger Imre, vagy Zukor Adolf és Fried Vilmos, vagyis William Fox.

Kollarik és Takó 2018 óta készítik elő a szóban forgó dokumentumfilmjüket, amely a két Amerikába kivándorló stúdióalapító személyes történetén és visszaemlékezésein keresztül idézi meg életüket, karrierjüket, egymással való versengésük történetét. Zukor és Fox készítették el az első amerikai nagyjátékfilmeket, az első hangosfilmeket, stúdióik elnyerték a filmtörténet első Oscar-díjait, és a filmet az amerikai identitás és a globális kultúra elidegeníthetetlen részévé tették.

Takó Sándor szerint a filmet olyan partnerek segítségével készítik el, mint az Oscar-díjas Kevin MacDonald, valamint a többek között a Trainspotting producereként is ismert Andrew MacDonald. Kiemelt partnerük még az ötszörös Emmy-díjas, a Paramount és a 20th Century Fox stúdiónak is világsikereket gyártó Csupó Gábor is.