Ismeretterjesztő
Így védekezz a szúnyogok ellen!
2023.08.30. I 15:38
Szüntessük meg a kertben, udvaron lévő vízgyűjtőket, mert ezekben a szúnyogok országszerte képesek szaporodni.

A szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz magyarországi megjelenése miatt a szúnyogcsípések megelőzésére és a szúnyogok elleni védekezésre kéri a lakosságot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A tájékoztatás szerint a nyugat-nílusi láz Magyarországon minden évben szezonálisan (június-november) előforduló, szúnyogok által terjesztett betegség.

Az NNGYK arra kéri a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen. Viseljenek hosszú szárú, hosszú ujjú ruhát, hogy csökkentsék a csípésnek kitett bőrfelületet. A szabadban használjanak bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket, illetve szúnyogriasztó spirált vagy lámpaolajat. Szüntessük meg a kertben, udvaron lévő vízgyűjtőket, mert ezekben a szúnyogok országszerte képesek szaporodni.

A zárt térben a legfontosabb rovarhálók felszerelése a nyílászárókra, ez biztos, hosszú távú és vegyszermentes megoldást jelent. Ha szúnyogok jutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval vagy aeroszollal irthatjuk őket. A fertőzés a szúnyogcsípéssel emberről emberre nem terjed, de szervdonációval és vérátömlesztéssel átadható. Ha 2-12 nappal a szúnyogcsípés után láz és ízületi fájdalom lép fel, akkor a lakosok mindenképpen forduljanak orvoshoz.