Ismeretterjesztő
Meddig fogyasztható a tojás?
2023.08.29. I 10:07
A legtöbben nem tudják a választ, pedig nagyon fontos lenne.

A tojás egy olyan, magas fehérjetartalmú alapélelmiszer, ami a legtöbb háztartásban megtalálható, számos fogás készíthető a felhasználásával.

Megfelelő tárolással sokáig elállhat, ám egy bizonyos idő után már nem ajánlott elfogyasztani - azt, hogy meddig őrzi meg a minőségét, mindig feltüntetik a dobozon, de még azután is meg lehet enni, csak nem mindegy, meddig. 

A nyers tojás, amit hűtőben tárol az ember, átlagosan 3-5 hétig vagy 30-60 napig még biztonsággal fogyasztható. A dobozokon sokszor jelölik a csomagolási időt is, amit érdemes figyelembe venni már vásárláskor, hiszen minél frissebb, annál tovább áll el. 

Mindenesetre 4-5 hét után a tojás elveszti frissességet, ízét és a színét is, még az állaga is változhat. Nem érdemes rizikót vállalni több hete lejárt szavatosságú tojással, hiszen olyan baktériumok szaporodhatnak el benne, mint a szalmonella vagy E. coli, amik veszélyes, hányást-hasmentést okozó fertőzést okoznak, és kezeletlenül akár kiszáradáshoz is vezethetnek.

Alapvetően egy maximum 20 fokos helyen, például a spájzban érdemes elhelyezni. Csak közvetlenül a felhasználásuk előtt szabad megmosni őket, mert a mosás leszedi a tojáson lévő természetes védőréteget.