Ismeretterjesztő
Meglepő leletre bukkantak egy kavicsbányában
2023.08.26. I 17:10
A Műemlékvédelmi és Régészeti Hivatal régészei egy nagy római komplexumot tártak fel a svájci Zug kantonban található Cham-Oberwill melletti kavicsbányában végzett ásatások során. 

A lelőhely az Äbnetwald régió egy magaslatán fekszik, ahol a korábbi ásatások során bronzkori és vaskori települések és sírok nyomaira bukkantak. A komplexum teljes méretét és funkcióját még nem határozták meg, ám a régészek szerint egy nagy villáról, esetleg templomról lehet szó.

A Műemlékvédelmi és Régészeti Hivatal 1990-es évek óta végez mentőfeltárásokat a kőfejtőben, és egy nemrégiben készült tanulmány egy sor nagyméretű római kori épületet és helyiséget talált, amelyek egy legalább 500 négyzetméter területű komplexumhoz tartoznak.

Más régiókkal ellentétben csak néhány ekkora szerkezeti épület ismert a római korból az Alpok előtti régióban– mondta Christa Ebnöther, a Berni Egyetem régészprofesszora a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Ami szintén megdöbbentő, az a maradványok viszonylag jó konzerváltsági állapota.