Ismeretterjesztő
Támadják a Google-t az inaktív fiókok törlése miatt
2023.08.25. I 12:38
Már a magyar felhasználók is kaptak egy levelet "Az inaktív Google-fiókokra vonatkozó irányelvünk módosítása" tárggyal, melyben kifejtik, mit is jelent a változás.

A Google még májusban közölte, hogy "nagytakarítást" végez, ugyanis decembertől elkezdik törölni azokat a fiókokat, melyeket inaktívnak minősítenek. Ebbe azok a profilok tartoznak bele, amelyekbe legalább két éve nem lépett be a tulajdonosuk. Új irányelvéről már el is kezdte kiküldeni a tájékoztató emaileket a Google – írja a hvg.hu.

A törlés érinti a felhasználó Gmailben, Google Drive-on, Naptárban, Meetben és Google Fotók szolgáltatásban lévő adatait, tartalmait, emlékeit. Az első bejelentés óta az változott, hogy a YouTube-videók és fiókok nem törlődnek.

Sokan kritizálják a Google lépését. A CNBC szerint a Pause and Effect nevű kanadai vállalat vezérigazgatója, Sabrina Meherally például a kiküldött e-mail tárgyával kapcsolatban fogalmazott meg kritikát, szerinte ugyanis annak egyértelműbbnek kéne lennie. Ráadásul ebben az esetben a felhasználói tétlenség következménye is lehet az adatok törlése, mivel a sok spam és más levél mellett könnyedén törlünk ki ilyen levelet.

A vezérigazgató szerint hatékonyabb lehetne egy, a Google Kereső kezdőoldalán megjelenített figyelmeztetés, melyet az emberek döntő többsége ilyen-olyan formában mindenképpen használ.