Ismeretterjesztő
Milliók által visszasírt funkció jön a Facebookba
2023.08.23. I 15:30
Törvénnyel kellett kikényszeríteni az elérhetővé tételét, az Instagram is megkapja.

A régi szép időkben a Facebook nagyon egyszerűen működött, a felhasználók hírfolyamaiban időrendi sorrendben megjelenítette az ismerősök, az oldalak, és a csoportok bejegyzéseit. A profithajhászás érdekében Mark Zuckerberg cége már nagyon rég véget vetett ennek.

Ugyanis akármit is állítgatnak a felhasználók, a hírfolyamuk tartalmát mindig algoritmus állítja elő, a számukra legrelevánsabbnak ítélt és általánosságban véve legnépszerűbb bejegyzéseken túl szinte mindent elrejtve a szemeik elől.

Az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályának köszönhetően ez hamarosan megváltozik. A Meta egy blogbejegyzésben tisztázta, hogy a szabályozásnak való megfelelőség érdekében az EU tagországaiban újból lehetővé fogja tenni a felhasználók számára a színtisztán időrendi rendezést a hírfolyamaikban.

Ezt aktiválva bármiféle algoritmikus manipuláció nélkül jelennek majd meg a Facebookon és az Instagramon a bejegyzések. Ezen túlmenően szintén a törvényi megfelelőség érdekében mindkét szolgáltatásban kikapcsolható lesz a keresési találatok, a reelek, továbbá a történetek ajánlatokkal való testre szabása is.