Ismeretterjesztő
A vérben lévő koffein befolyásolhatja a cukorbetegség kockázatát
2023.08.23. I 20:35
A vér koffeinszintje befolyásolhatja a testzsír mennyiségét, ami viszont meghatározhatja a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. 

Ezek egy nemrégiben készült tanulmány eredményei, amely genetikai markerek segítségével határozottabb kapcsolatot állapított meg a koffeinszint, a BMI és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között.

A svédországi Karolinska Intézet, a brit Bristoli Egyetem és a londoni Imperial College London kutatócsoportja szerint a kalóriamentes, de koffeintartalmú italokat a testzsírszint csökkentésének lehetséges eszközeként lehetne vizsgálni.

A genetikailag előre jelzett magasabb plazma koffein-koncentráció alacsonyabb testtömeg indexszel (BMI) és teljes testzsír tömeggel társult– írták a kutatók a BMJ Medicine tudományos szaklapban publikált tanulmányukban, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – A genetikailag előre jelzett magasabb plazma koffein-koncentráció emellett összefüggésben áll a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával.

Hozzátették: a becslések szerint a koffein 2-es típusú cukorbetegségre gyakorolt hatásának körülbelül a felét a BMI csökkenése közvetíti. A tanulmányban mintegy 10 ezer ember adatait vették figyelembe, amelyeket meglévő genetikai adatbázisokból gyűjtöttek össze.