Életmód
Ha ilyen a lábad, nagyobb eséllyel alakulhat ki a demencia
2023.08.20. I 10:34
Ez is egy rizikófaktor a kutatók szerint.

A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy olyan állapot, amely kontrollálhatatlan késztetést okoz a lábak mozgatására, jellemzően az esti vagy éjszakai órákban, amikor ülünk vagy fekszünk. Kiderült, hogy a nyugtalan láb szindróma a demencia kockázati tényezője vagy a demencia korai figyelmeztető jele lehet idősebb felnőtteknél – írja az Egészségkalauz.

Egy idősebb felnőttek körében végzett nagyszabású vizsgálatban koreai kutatók mintegy 2500 RLS-ben szenvedő felnőttet és egy több mint 9900, RLS nélküli emberből álló kontrollcsoportot vizsgáltak. Mindannyian átlagosan 73 évesek voltak. Körülbelül 10 év alatt összesen 874-en közülük demenciát diagnosztitáltak, és az RLS-ben szenvedőknél szignifikánsan nagyobb volt a demencia kialakulásának valószínűsége (10% versus 6%).

"Ma már egyre több olyan szakirodalom van, amely az alvást a kognitív hanyatlás módosítható kockázati tényezőjeként mutatja be" - mondta Dr. Thanh Dang-Vu, a kanadai Montreali Concordia Egyetem munkatársa, aki nem vett részt a vizsgálatban.