Életmód
A magas emberek rosszabbul alhatnak, és ez az egészségükre is kihat
2023.08.16. I 12:11
A testmagasságnak megfelelő matrac elengedhetetlen a pihentető alváshoz.
 
 Az átlagos testmagassággal élő emberek el sem tudják képzelni, hogy magasabb társaik mennyi plusz nehézséggel küzdenek pusztán a testi adottságaik miatt. Ugyanis nagyon kevés gyártó gondol rájuk, legyen szó akár lábbeliről, akár egy ágyról és a hozzá tartozó matracról. 

Az alvás a test és az elme regenerációjának eszköze, amely létfontosságú az egészséges életmódhoz és a jólléthez. Amikor alszunk, az agyunk és a testünk különféle folyamatokat végez el, amelyek nélkülözhetetlenek a test működéséhez és a megfelelő teljesítményhez.

„Az alvás minőségét nagymértékben befolyásolja a matracunk minősége, illetve az, hogy hossza a testmagasságunknak megfelelő legyen. Ragaszkodjuk ahhoz, hogy éjszakai alvásunk kielégítő legyen, hiszen az segít fenntartani a memóriát, a tanulási képességet, a döntéshozatali képességet, de hozzájárul az érzelmi egyensúly megőrzéséhez is. Különösen igaz ez a magas emberekre, akik közül sokan már megszokták, hogy semelyik ágy nem elég hosszú nekik, és reggel fáradtan, fájdalmakkal ébrednek”, avatott be Perge László, a Serabed Store szakértője.

Az alvás közbeni megfelelő testhelyzet olyan tényező, amely sokkal fontosabb, mint ahogy gondolnánk. Ha nem fordítunk erre kellő figyelmet, a helytelen alvási pozíció hosszú távon károsíthatja az izmokat, az ízületeket és az idegrendszert. Fokozódhatnak a meglévő problémák, például az alvászavarok és az állandó fájdalmak.

„A legtöbb alvásszakértő a háton fekvést javasolja, mert az a testünknek és a nyakunknak ideális helyzetet biztosít, és nem fejt ki nyomást a gerincoszlopunkra. Emellett segít elkerülni az arc- és bőrproblémákat, amelyek előfordulhatnak, ha az arcunkat az párnába dörzsöljük”, ismertette Perge László.

Az egyik leggyakrabban előforduló testhelyzet az oldalra fekvés. Ha valaki nem tudja a lábát kinyújtani a fekhelyén, vagy az ágy túl kicsi ahhoz, hogy a lábak kényelmesen elférjenek, előfordulhat, hogy az egyik lábunk összenyomódik a másikkal. Ez hosszú távon csökkentheti a vérkeringést, ami károsíthatja az izmokat és az idegeket.