Ismeretterjesztő
Jövő télen már az internettel fűtjük a panellakást?
2023.08.14. I 18:10
Akár egész lakótelepek távfűtését is biztosíthatja egy-egy adatközpont „fölösleges” hőenergiája.

A modern adatközpontokat ma már 26 Celsius-fok körüli, melegebb hőmérsékleten tartják, szemben a korábbi hűtőszekrényszerű körülményekkel. A csarnokokban elengedhetetlen a hatékony levegőgazdálkodás a kezelhető energiafelhasználási hatékonyság fenntartásához. A meleg és hideg folyosók elszigetelése lehetővé teszi a hő hatékony elvezetését és szabályozását, optimalizálva az adatközpontok hűtését.

A növekvő digitális igények miatt az adatközpontok helyszűkével küzdenek, különösen a városközpontokban. A helyi közösségekre gyakorolt hatásokkal kapcsolatos aggályok kezelésére több országban, így Írországban, Hollandiában vagy Szingapúrban építési moratóriumot, illetve energiafelhasználási korlátozásokat vezettek be az új adatközpontok esetében – tudta meg a HVG.

Az iparág válasza erre az adaközpontépítés és -üzemeltetés megújítása, amely az Iron Mountain szerint egészen odáig meg, hogy az adatközpontok közvetlenül is a helyi közösségek javára válhatnak, például a hő visszanyerésével csökkenthetők a közüzemi költségek. A termelt hőt iskolákban, kórházakban, könyvtárakban, szabadidős létesítményekben hasznosítani. 

A vállalat szakértői anyaga szerint Magyarországon kifejezetten jelentős hozadéka lenne a technológia elterjedésének. Hazánkban jelenleg több mint 650 ezer távfűtéses lakás van, és a távhő közel 70 százaléka földgázalapú, így a visszanyert úgynevezett „hulladékhő” mintegy 1,5 millió ember fűtését tudná biztosítani.