Ismeretterjesztő
Víz alatti vulkánokat találtak Szicíliánál
2023.08.11. I 09:53
A becslések alapján mintegy egymillió tűzhányó rejtőzhet a mélyben.

Három tenger alatti vulkánt fedezett fel Szicília délnyugati partjainál egy nemzetközi csapat – írja a The Guardian. A képződmények legalább 6 kilométer átmérőjűek, és 150 méterrel magasodnak a környező tengerfenék fölé. A vulkánokat 2019-ben észlelték Mazara del Vallo és Sciacca között, idén július és augusztus során pedig átfogó vizsgálat alá vetették a területet.

A Földközi-tengeren évezredek óta hajóznak, meglepő módon mégis nagyon keveset tudunk a tengerfenekéről – mondta Dario Civile, az Olasz Oceanográfiai és Kísérleti Geofizikai Intézet munkatársa és a csapat tagja.

A 24.hu cikke szerint a szakértők mintákat is begyűjtöttek, amelyeket az elkövetkező hónapokban fognak elemezni. A csapat észlelt hidrotermális aktivitást, de egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy a tűzhányók még aktívak.

Az expedíció során egy hajó roncsát is felfedezték mintegy 110 méteres mélységben. Egyelőre nem tudni, milyen korúak lehetnek a maradványok. A víz alatti kitöréseket gyakran nem észlelik, ennek ellenére a tengeri vulkáni aktivitás igen jelentős. 

A becslések alapján mintegy egymillió tűzhányó rejtőzhet a mélyben, ezek felelősek a globális aktivitás nagyjából 80 százalékáért. A most feltárt vulkánoktól nem messze észleltek már kitörést. 1831-ben egy vulkanikus sziget bukkant fel a térségben.