Ismeretterjesztő
Karnyújtásnyi közelségben Hunyadi Mátyás földi maradványainak azonosítása
2023.08.11. I 15:56
A még mintegy háromszáz megvizsgálandó csontanyagban hamarosan sikerül beazonosítani az egyik legnagyobb magyar király földi maradványait.

A magyar történelem egyik leghíresebb uralkodója, Hunyadi Mátyás személyének a legkorszerűbb archeogenetikai módszerekkel való beazonosítása immár karnyújtásnyi közelségbe került. A Magyarságkutató Intézet koordinálásában folyó vizsgálatnak ugyanis sikerült meghatároznia a Hunyadi-Corvin-dinasztia két utolsó férfitagjának, Mátyás fiának és unokájának, Corvin Jánosnak, illetve Corvin Kristófnak az azonosságát.

Ami még az 1990-es évek elején is elképzelhetetlen volt, mára valóssággá vált: több száz, vagy akár több ezer éves csontmaradványokból is lehetséges ép DNS-minták kinyerése, ami lehetővé teszi a származási, illetve leszármazási kapcsolatok természettudományos pontosságú meghatározását.

2022 év végéig a fehérvári osszáriumból származó 900 csontleletből 350 maradványnak sikerült már felrajzolni a genetikai térképét, és tavaly egy különösen fontos előrelépés történt Hunyadi Mátyás személyazonosságának a megállapításához.

A Magyarságkutató Intézet birtokában van immár a Hunyadiak genetikai állománya. Miután csaknem bizonyos, hogy a vizsgált közel 500 csontváz és koponyamaradvány között ott rejtőznek Hunyadi Mátyás földi maradványai is, és tavaly sikerült a király két közvetlen, vér szerinti leszármazottjának minden kétséget kizáró azonosítása.