Ismeretterjesztő
Depressziót, szorongást okoz a kánikula
2023.08.11. I 13:55
Ennek oka, hogy a hőség súlyosbítja a meglévő mentális betegségeket.

Többek között szorongást, depressziót és ingerlékenységet is kiválthat az emberekből a magas hőmérséklet – írja a The New York Times. Több tudományos tanulmány is bizonyított, hogy a hőség szoros kapcsolatban áll az öngyilkosságok számának növekedésével, emellett meleg időjárás esetén több az erőszakos bűncselekmény, többen szorulnak sürgősségi és kórházi ellátásra, és a halálozások száma is gyarapodik.

Mindez leginkább a mentális betegségekben szenvedőket érinti, különösen a skizofréniával, pszichózissal, demenciával vagy drogfüggőséggel küzdőket. A szakértők szerint az ő köreikben minden 1 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedés 5 százalékkal növeli a halál kockázatát. 

A kutatók arról számoltak be, hogy az öngyilkosság 0,7 százalékkal, a személyközi erőszak – ideértve az emberölést is – pedig 4-6 százalékkal válik gyakoribbá a hőmérséklet növekedésével. A magas hőmérséklet negatív, a mentális egészséget érintő hatásaira sokkal inkább érintik a nehéz anyagi helyzetben lévőket, és a hajléktalanokat.

A tudósok szerint egyszerű lehet a magyarázat arra, miért van ilyen rossz hatással a mentális jólétünkre a kánikula: megnehezíti a minőségi alvást. Az ember leginkább 20 Celsius-fokos hőmérsékletben tud pihenni, az ennél melegebb éjszakákon nehezebben alszunk el, korábban kelünk fel és rosszabb az alvás minősége is.