Életmód
Szív-érrendszeri betegségekre is figyelmeztethet a merevedési zavar
2023.08.10. I 15:25
Az erekciós probléma, életkorfüggő betegség, vagyis az idő előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkezik, és mivel a hímvessző verőerei kisebb átmérőjűek, mint a szív erei.

A 40-50 év közötti férfiaknál jelentkező merevedési zavarok legtöbb esetben fontos jelzőtünetei egy később bekövetkező szív-érrendszeri betegségnek - hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem (SE). A fiatal és középkorú, erekciós problémával küzdő férfiaknál tíz éven belül ötvenszer gyakrabban fordul elő kardiológiai betegség, éppen ezért fontos, hogy az érintettek időben forduljanak orvoshoz, megelőzve ezzel egy későbbi szívinfarktust vagy agyvérzést.

A merevedési zavar életkorfüggő betegség, vagyis az idő előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkezik, és mivel a hímvessző verőerei kisebb átmérőjűek, mint a szív erei. Ezért az ottani érfalproblémák hamarabb nyilvánulnak meg tünetek formájában, mint a szívkoszorúerek elváltozásai. 

Vagyis a 40-50 éven aluli férfiak esetében a merevedési zavar gyakran másodlagos probléma, amely egy komolyabb szív- és érrendszeri betegségre hívja fel a figyelmet jóval korábban, mint ahogyan a szívpanaszok jelentkeznek - ismertette az egyetem.

A merevedési zavar sok esetben nem maga a betegség, hanem egy tünet, úgy is fogalmazhatunk, hogy a "pénisz a szív antennája", mivel mindkét esetben érfalproblémák - meszesedés, rugalmassági eltérések - alakulnak ki.    

Klinikai vizsgálat igazolja, hogy 40-50 éves kor között a merevedési zavarban szenvedő férfiaknál tíz éven belül ötvenszer gyakrabban fordul elő szív-érrendszeri esemény, mint azoknál, akiknél nem jelentkezik erektilis diszfunkció. Az 50-60 évesek között ez az arány 6,5-szeres, a 60-70 évesek körében 2,5-szeres, 70 év felett pedig már nincs különbség.