Ismeretterjesztő
Parlagi sasok neveltek fel egy egerészölyv-fiókát a Dél-Alföldön
2023.08.10. I 12:23
Az elmúlt harminc év több mint tízezer sasfészek-ellenőrzése során eddig mindössze hatszor figyeltek meg élő egerészölyv-fiókát parlagisas-fészekben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának közös munkacsoportja különös fészekaljat talált a dévaványai tájegységben májusban: három parlagisas-fióka mellett egy szintén egészséges egerészölyv-fióka nevelkedett.

Az egerészölyv-fiókát minden bizonnyal zsákmányként vihették be a parlagi sasok a fészkükbe, mivel azonban sértetlenül maradt és a fészekbe kerülve a sasfiókákhoz hasonlóan élelmet kért a sasszülőktől, azok saját három fiókájukkal együtt tovább etették.

Az ilyen fiókák életben maradási esélye rendkívül csekély, hiszen ehhez komolyabb sérülés nélkül kell megúszniuk a zsákmányolást és a fészekbe szállítást. Emellett a szülőmadarakat valaminek meg is kell zavarnia, hogy ne kezdhessék el rögtön az etetést, valamint a fészektestvéreknek is be kell fogadniuk a jövevényt. Ha mindez bekövetkezik, előfordulhat, hogy a sasfiókákra hasonlító, de kisebb ölyvfiókát is ösztönösen etetni kezdik, és a saját fiókáikkal együtt nevelik és védelmezik a fészekben a sasszülők.

A júniusi ellenőrzés során az egerészölyv-fióka már a fészek környékén repkedett láthatóan egészségesen, míg a három sasfióka a fajra jellemző módon csak júliusban hagyta el a fészket. A sasok által nevelt ölyvfiókák esete világszerte nagyon ritkának számít, de nem példa nélküli. 

Magyarországon az elmúlt harminc év több mint tízezer sasfészek-ellenőrzése során eddig mindössze hatszor figyeltek meg élő egerészölyv-fiókát parlagisas-fészekben, további öt ilyen eset vált ismertté rétisasokkal összefüggésben.