Ismeretterjesztő
Szenzációs felfedezés: megvan az elhízás elleni oltás
2023.08.09. I 10:15
A gyógyszer átalakíthatja az elhízással élő gyermekek életét, de életmódváltással, valamint egyéb elhízás elleni módszerekkel együtt kell alkalmazni.

A kutatók szerint "példátlan" eredményeket sikerült elérni a "karcsúsító oltással" elhízott serdülőknél. Hosszú hetekig tartó szemaglutid-kezelés után a vizsgálati csoport tagjainak csaknem fele eléggé lefogyott ahhoz, hogy már ne minősüljön elhízottnak - derült ki egy tanulmányból, amelyet a The Guardian című brit napilap szemlézett online kiadásában.

A Minnesotai Egyetem munkatársa, Aaron Kelly vezette kutatásban 201 elhízott, 12 és 18 év közötti serdülőt vizsgáltak. Az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadáson kívül közülük 134-en heti egy adag szemaglutidot (2,4 mg) kaptak 68 héten keresztül, míg 67 gyerek ugyanebben az időszakban placebót - hatóanyag nélküli szert - kapott.

A vizsgálat végére a szemaglutiddal kezelt kamaszok közel háromnegyedének (74 százalék) legalább egy kategóriát javult a testtömeg-indexe, míg a placebót kapó gyermekek alig egyötödéről (19 százalék) lehetett ugyanezt elmondani. A vizsgálatvezető szerint az eredmények aláhúzzák a szemaglutid nagyfokú klinikai hatékonyságát az elhízott serdülőknél.

Kelly elmondta: a gyógyszer átalakíthatja az elhízással élő gyermekek életét, de figyelmeztetett, hogy nem jelent gyors megoldást, és az életmódváltással, valamint egyéb elhízás elleni módszerekkel együtt kell alkalmazni.

A gyógyszer mellett több híresség emelt szót, és ismertsége egyre nő a TikToknak köszönhetően. Brit szakértők nemrégiben azt javasolták, hogy az orvosok bátran alkalmazzák a szemaglutidot a 35 feletti testtömeg-indexű felnőtteknél és olyan, a testtömeggel összefüggő betegségek esetén, mint a magas vérnyomás.