Ismeretterjesztő
Intelligensebb gyermeket szülnek azok a nők, akik harminc felett válnak anyává
2023.08.08. I 18:29
Egy londoni kutatás keretein belül azt vizsgálták, hogy hány éves korban érdemes gyermeket szülni, illetve milyen hatással van a korunk a gyerekünk intelligenciájára.

Manapság a gyermekvállalás egy sokkal megfontoltabb döntés, melyet egyre többen halogatnak különböző okokból kifolyólag. A szülővé válás előtt fontos szempont lett az élmények gyűjtése, a karrierépítés, az egzisztencia, a megfelelő pár megtalálása és az anyagi javak, így a legtöbben csak ezt követően döntenek úgy, hogy belevágnak a családalapításba – írta a Femcafe

Éppen ezért jellemzőbb napjainkban, hogy a nők nem huszonévesen, hanem inkább a harmincas éveik elején érzik úgy, hogy itt az ideje az anyaságnak. Egy londoni kutatás keretein belül azt vizsgálták, hány éves korban érdemes gyermeket szülni, illetve milyen hatással van a korunk a gyerekünk intelligenciájára - meglepő eredmények születtek.

A kutatások során több mint 18.000 gyereket és édesanyát vizsgáltak meg, a gyerekek mind öt évesek voltak. A kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon a huszonévesen szülővé váltak vagy a harminc feletti gyermekvállalók gyerekei teljesítenek jobban az felmérésen, melyen a csemeték intelligenciáját mérték. 

A végeredmény végül azt mutatta, hogy azoknak a gyerekek, akiknek az édesanyjuk 30 felett adott életet, jobb eredményeket produkáltak a teszteken. Dr. Alice Goisis, a kutatócsoport egyik tagja azt is elárulta, mi lehet ennek az oka. 

"Azok a nők, akik a 30 éves korukban váltak először édesanyává, gyakran jobban képzettek, magasabb jövedelemmel rendelkeznek, mint a huszonévesek. Nagyobb valószínűséggel maradtak együtt az édesapával, egészségesebb életmóddal rendelkeznek és nagyobb valószínűséggel használják megelőző szűréseket és terhesség megtervezésekor. Ezek azok a tényezők, amelyeknek köszönhetően gyermekeik jobban teljesítettek" - magyarázta Dr. Alice Goisis a kutatás meglepő eredményeinek lehetséges okait.