Ismeretterjesztő
Ezért ébredünk fel hajnali 4-kor
2023.08.08. I 15:50
Egy alvásszakértő választ ad arra is, mire ügyeljünk, hogy jobban aludjunk.

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor végigaludhatnánk szép nyugodtan az éjszakát, de kipattan a szemünk, méghozzá általában ugyanabban az időpontban, hajnali négy körül. Mi okozhatja ezt? Valami transzcendens dolgot sejthetünk a háttérben, vagy a válasz ennél sokkal kézenfekvőbb? A LADBible cikke erre ad magyarázatot.

Lisa Artis alvásszakértő, a The Sleep Charity vezérigazgató-helyettese válaszában kifejtette: lefekvés után nagyjából 4-5 óra elteltével azt tapasztalhatjuk, hogy kevésbé alszunk mélyen, így könnyebben felébredünk. Tehát aki este 11 körül megy aludni (és ez egy népszerű időpont a lefekvésre), az jó eséllyel hajnali 4 óra felé lép ki a mélyalvási ciklusból, és kezd valamelyest felébredni.

Azonban nem ez az egyetlen dolog, ami hozzájárulhat ehhez: fontos szerep jut például a hormonoknak is. „Az alvást a belső óránk, vagy más néven cirkadián ritmusunk irányítja – mondta. Majd hozzátette – Az alvást két hormon, a melatonin és a kortizol szintje szabályozza, amelyek egy szabályos 24 órás mintát követnek. A melatonin segíti az elalvást, míg a kortizol segít felkelni, és ébren tartja az embert.”

A túl sok cukor, az alkohol, a koffein valamint a nehéz ételek, a magnézium és a B-vitaminok hiánya mind negatív hatással lehet az alvásra. Érdemes fehérjében és magnéziumban gazdag ételekkel zárni a napot, mint például keménytojást, túrót, tökmagot, spenótot, étcsokoládét, kesudiót, csirkét vagy pulykát fogyasztani, a szénhidrátokban gazdag falatok helyett. És hogy a mosdóba se kelljen annyiszor kimennünk, bölcs döntés lehet, ha lefekvés előtt a folyadékfogyasztást is csökkenjük.

Persze, az életkor vagy a szorongás is befolyásoló tényező lehet. Az aggodalmaskodás nyilvánvalóan nem tesz jót az alvásnak, ezért próbáljunk megszabadulni minden lappangó aggodalomtól lefekvés előtt. Segíthet, ha ezeket leírjuk, akárcsak a lefekvés előtti meditációs gyakorlatok.