Ismeretterjesztő
Az alkohol eddig nem ismert, ijesztő hatását azonosították
2023.08.08. I 20:31
Még a csekély mértékű, de rendszeres alkoholfogyasztás is megemeli a vérnyomást – azokét is, akik egyébként nem szenvednek magasvérnyomás-betegségben.

Hét, összesen több mint 19 ezer amerikai, koreai és japán személy adatai alapján készült felmérés átfogó elemzésével kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy világos összefüggés mutatkozik a naponta elfogyasztott alkoholmennyiség és a szisztolés (felső) vérnyomásérték között.

Az AHA szakfolyóiratában, a Hypertension-ben megjelent közlemény rámutat: a vérnyomásértékek annál gyorsabban emelkednek az életkorral, minél több alkoholos italt fogyaszt valaki naponta. A hét nemzetközi tanulmány statisztikai erejével megtámogatott metaelemzés először igazolja, hogy a vérnyomás mind a kevés, mind a sok alkoholt fogyasztók körében a napi alkoholbevitellel arányosan növekszik. 

Még a visszafogott alkoholfogyasztás is kimutatható vérnyomásemelkedést okozott, ami a szív- és érrendszeri események fokozott kockázatát vonja maga után. 

Nem találtuk semmiféle jótékony hatást azokban a felnőttekben, akik kevés alkoholt fogyasztottak, azokkal összevetve, akik semennyit sem – erősíti meg Marco Vinceti, a Modenai és Reggio Emiliai Egyetem (Olaszország) epidemiológiai-közegészségügyi szakértője, a Bostoni Egyetem (USA) közegészségügyi karának vendégprofesszora és a cikk rangidős szerzője. 

– Minket is némiképp meglepett, hogy az absztinenciához képest már az alacsony szintű alkoholbevitel is idővel egyre növeli a vérnyomást, bár kétségkívül jóval kevésbé, mint a masszív italozás."

„Elemzésünk a grammban mért alkoholfogyasztáson, nem pusztán az elfogyasztott alkoholos italok számán alapult, hogy elkerüljünk minden esetleges félreértést, ami a különböző országokban definiált 'szabványos alkoholadag', illetve a különböző típusú szeszesitalok alkoholtartalma közti különbségekből adódhat" – szögezte le Tommaso Filippini, Modenai és Reggio Emiliai Egyetem epidemiológia-közegészségügy tanára, a Kaliforniai Egyetem Berkeley Közegészségügyi Tanszékének kutatója és a cikk társszerzője.

„Az alkohol minden bizonnyal nem a vérnyomásnövekedés egyetlen hajtóereje, de eredményeink azt mutatják, hogy a hozzájárulása számottevő. Ezért ajánlott az alkoholfogyasztás visszafogása, sőt, a legjobb a teljes absztinencia" – hangsúlyozta Vinceti.