Ismeretterjesztő
Kapcsold ki minden nap 5 percre a telefonod! Mutatjuk, hogy miért…
2023.08.07. I 10:15
A lakossági felhasználóknak ez mindenképp segítség a kiberbűnözők ellen.

Újabb és újabb módszerekkel vértezik fel magukat a kiberbűnözők. A legegyszerűbb védekezés, ha minden este 5 percre kikapcsolod a telefonod – javasolja az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala. Ez már a 2020-ban kiadott, a mobileszközök biztonságára vonatkozó legjobb gyakorlatra vonatkozó iránymutatásokban is szerepelt.

Ebben többek között szerepel az okostelefonok heti egyszeri újraindítása is a hackertámadások megelőzése érdekében. Bár a mindennapos újraindítás túlzásnak tűnhet, a szakértők szerint bizonyos esetekben nem árt – számolt be a javaslatról a Fistclass.

A telefon rendszeres újraindítása megnehezíti a hackerek dolgát, mivel a háttérben futó olyan alkalmazásokat és folyamatokat zár be telefonunkon, amelyek megfigyelhetik a felhasználókat, vagy adatokat gyűjthetnek – nyilatkozta dr. Priyadarsi Nanda.

A Sydney-i Műszaki Egyetem oktatója szerint sok felhasználó nem veszi észre, hogy olyan alkalmazások futnak a háttérben, amelyeket nem ők nyitottak meg. Ugyan ez a stratégia valószínűleg nem fogja megállítani az elszánt hackereket, akik egy adott személyt vesznek célba, de lakossági felhasználóknak azonban mindenképp segítség.