Ismeretterjesztő
A NASA elképesztő elmélettel állt elő az élet eredetéről
2023.08.07. I 12:33
Azt állítják, hogy a földi élet első építőkövei a Napból származó kitöréseknek köszönhetően alakulhattak ki.

A földönkívüli kapcsolatfelvételre még várni kell, de közben a NASA tudósait is foglalkoztatja a kérdés, miképp alakulhatott ki az élet a Földön. Ugyebár ennek a kutatása szükséges ahhoz, hogy megértsük, miképp alakulhat ki az élet más bolygókon.

A NASA most egy érdekes cikket közölt a hivatalos honlapján, miszerint a földi élet első építőkövei a Napból származó kitöréseknek köszönhetően alakulhattak ki. Alternatív energiaforrásokat keresve néhány tudós rámutatott a bejövő meteorok lökéshullámaira. Mások a nap ultraibolya sugárzását említették, de a NASA új kutatása most a Napból származó energikus részecskékre mutat rá.

A Föld első 100 millió évében a Nap körülbelül 30 százalékkal halványabb volt, de a napkitörések – olyan erőteljes kitörések, amelyeket ma körülbelül 100 évente csak egyszer látunk – 3-10 naponta jelen voltak. Ezek a „szuperflerek” közel fénysebességű részecskéket bocsátottak ki, amelyek rendszeresen ütköztek a légkörünkkel, kémiai reakciókat indítva el ezzel.

Most úgy néz ki, hogy az aktív fiatal Napunk könnyebben és talán korábban katalizálhatta az élet előfutárait, mint azt korábban feltételezték.