Életmód
Alvás közben néhány illatanyag drámaian javítja a kognitív funkciókat
2023.08.04. I 18:30
Az illatokat gyakran figyelmen kívül hagyjuk az összes érzékszervünk közül, pedig egy új tanulmány szerint lehet, hogy a megfelelő illatanyagokra van szüksége az agyunknak ahhoz, hogy idős korban is pörögjön.

A Kaliforniai Egyetem kutatói a közelmúltban komoly bizonyítékokat tártak fel arra vonatkozóan, hogy a levegő illatanyagokkal való gazdagítása javíthatja a kognitív teljesítményt azáltal, hogy megerősíti a kritikus kapcsolatot a neurológiai területek között, beleértve a memóriát és a döntéshozatalt.

A Frontiers in Neuroscience című folyóiratban publikált tanulmányban azt kérték a vizsgálatban részt vevőktől, hogy a kognitív hanyatlás és a demencia körülményeinek lassításához pumpáljanak bizonyos illatokat minden éjszaka lefekvés előtt egyszerűen a hálószobájuk levegőjébe.

Korábbi kutatások az állatok esetében már egyértelműen kimutatták, hogy a környezet szagokkal való gazdagítása serkenti a neuroplaszticitást, különösen az emberhez hasonló tünetekkel vagy neurológiai rendellenességekkel járó, állatokon végzett vizsgálatok során.

Annak megállapítására, hogy a kognitív hanyatlás megmenthető-e ezzel a fajta szenzoros stimulációval, Yassa és munkatársai a tanulmányban résztvevő húsz önkéntest rózsa-, narancs-, eukaliptusz-, citrom-, borsmenta-, rozmaring- és levendula illatú természetes olajokkal látták el. 

A csoport többi tagja egy „hamis mintát" kapott, amely nyomokban tartalmazott csak illatanyagot. Minden résztvevőnek egy ilyen diffúzorral ellátott olajat kellett használnia az otthona illatosítására hat hónapon keresztül, minden este két órán keresztül.

Meglepő módon egyértelmű, 226 százalékos különbség volt a különböző illatanyagoknak kitett személyek és a kontrollcsoportban lévő személyek válaszai között. Az agyuk vizsgálata jelentős változást mutatott az agy anatómiai kapcsolataiban, amelyek a memória és a gondolkodás szempontjából kritikus fontosságúak.