Ismeretterjesztő
A méhek egy ősi szuperkontinensről származhatnak
2023.08.04. I 20:30
Az első méhek Gondwanáról, az ősi szuperkontinensen élhettek több mint 120 millió évvel ezelőtt, és a korábban vártnál gyorsabban terjedtek és diverzifikálódtak. 

A kutatók úgy vélik, hogy származási helyük valójában Nyugat-Gondwanában volt, amely magában foglalja a mai Dél-Amerikát és Afrikát is – mielőtt szétszakadt volna a ma ismert világra.

Régóta törjük a fejünket a méhek térbeli eredetével kapcsolatban– mondta Silas Bossert, a tanulmány szerzője és a Rovartani Tanszék adjunktusa egy sajtóközleményben, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – Először áll rendelkezésünkre statisztikai bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a méhek Gondwanáról származtak; ma már tudjuk, hogy ezek a rovarok eredetileg a déli féltekén éltek.

A Current Biology folyóiratban publikált tanulmányban Bossert és csapata több mint kétszáz faj génjeit szekvenálta és hasonlította össze. Több százezer gént elemeztek, hogy meggyőződjenek az általuk kikövetkeztetett kapcsolatok helyességéről.

Ez az első alkalom, hogy széles genom-méretű adatokkal rendelkezünk mind a hét méhcsaládra vonatkozóan– mutatott rá Elizabeth Murray, a WSU rovartani adjunktusa, a tanulmány társszerzője.