Gazdaság
Megőrülnek a vásárlók a szemenként 10 ezer forintba kerülő luxuscseresznyéért
2023.08.01. I 15:17
Igazi luxus különlegesség Japánban a Yamagata prefektúrából származó Benio nevű cseresznye.

Japán Yamagata prefektúrájában termesztik az úgynevezett Benio cseresznyét, amely igazi különleges luxuscikk. A gyümölcs most jelent meg Tokió piacain, és előfordult, hogy egyetlen szemet nagyjából 10 ezer forintnak megfelelő összegért kínáltak.

Yamagata régiója egyébként kiemelkedően fontos a japán cseresznyetermesztés szempontjából. Innen származik ugyanis az ország cseresznyetermésének hozzávetőleg 75 százaléka – évi mintegy 12 ezer tonna.

A Benio egyike Yamagata luxusgyümölcseinek, melyeket ajándékba adnak, vagy csak különleges eseményeken szolgálnak fel. A cseresznye átlagos piaci ára kilogrammonként 8300 jen, azaz közel 21 ezer forint.

A Nikkei Asia beszámolója szerint azonban az egyik üzletben az is előfordult, hogy a cseresznyét különálló szemenként árulták, fadobozokba csomagolva, darabonként 4000 jenért, vagyis nagyjából 10 ezer forintért.

Noha elsőre elképesztőnek tűnhetnek a fenti árak, a fogyasztóknak valójában a gyümölcs mögötti kutatást és a gondos termesztést kell megfizetniük. A Benio cseresznyékből ugyanis minden egyes szemet kézzel szednek és csomagolnak a prefektúra keleti régiójában található, családi kézben lévő ültetvényen.