Életmód
Elaltatták a budapesti állatkert 17 éves szibériai tigrisét
2023.08.01. I 10:14
Gyógyíthatatlan beteg volt, péntekre pedig tovább romlott az állapota.

Elaltatták a Fővárosi Állat- és Növénykertben Nivát, a 17 éves szibériai tigrist – közölte az intézmény a Facebook-oldalán. Niva 2006. május 18-án született a hollandiai Rhenen városában működő Ouwerhands Állatparkban, majd 2010 októberében került Budapestre.

Párjával, az akkor már két éve a fővárosban élő Norbival hamar összeszoktak: frigyükből öt kölyök született, akik aztán sikeresen fel is nőttek (a hím állat 2021-ben halt meg 18 évesen). Virgil, Manu és Thrax a németországi Gelsenkirchen állatkertjébe, Grusha és Macan pedig a Miskolci Állatkertbe kerültek.

Niva életét a korral járó gyógyíthatatlan betegségek az elmúlt időszakban már nagyon megnehezítették, az utóbbi hetekben pedig állapota tovább rosszabbodott. Péntekre már annyira súlyossá vált a helyzet, hogy kénytelenek voltak a tigrist elaltatni.

A szibériai tigris állománya veszélyeztetett, a 2022-es felmérés szerint a vadon élő állomány 265–486 példányra tehető. Az állatkertekben csaknem 500 egyedet tartanak, ami valamivel több, mint a természetben élő állomány. A 17-18 év a szabadban élő tigriseknél egyáltalán nem jellemző, de a fogvatartott egyedeknél is ritka.