Gazdaság
Nyomozói csoportot állítottak fel a kriptobűnözés visszaszorítására
2023.07.31. I 20:24
A tagjai 18 országban dolgoznak azon, hogy az ügyfelek vagyonelemei biztonságban legyenek.

Nyomozói csapatot állított fel a kriptobűnözés hatékonyabb felderítése érdekében a Binance. A veteránnak számító, korábban főként bűnüldöző szerveknél szolgáló csapatának feladata elsősorban a csalások, a pénzmosási ügyek, az adathalászat és a hackelések számának visszaszorítása. Az online bűnözés elleni fellépés mellett nagy figyelmet fordítanak a drogkereskedelemhez és terrorizmus finanszírozásához kapcsolódó esetek felderítésére is.

"A 18 munkatárs kétharmada korábban bűnüldöző szerveknél szolgált, 4-5 év tapasztalata van a blokklánctechnológiával kapcsolatos nyomozásokban, és veteránnak számítanak a kripto világában. Feladatunk, hogy minden pillanatban vizsgáljuk és elhárítsuk az esetleges támadásokat, hogy a rosszfiúk ne tudják ellopni és használni az ügyfelek kriptovalutáját" – hangsúlyozta a computerworld.hu kérdésére Jarek Jakubcek, a csapat egyik tagja.

A csoport tagjai elsősorban befektetési csalásokkal, zsarolóvírusokkal, pénzmosással, adathalászattal és hackelésekkel kapcsolatban vizsgálódnak. Tapasztalatuk és tudásuk felhasználásával proaktív lépéseket tesznek annak érdekében, hogy mindig egy lépéssel a kiberbűnözők előtt járjanak és megvédjék a kriptót használókat és az ő vagyonelemeiket.

Amellett, hogy szorosan együttműködnek a nyomozó hatóságokkal és megosztják egymással az információt, a Binance új csapata a kriptovalutákkal kapcsolatos edukációba is bekapcsolódik.

Mivel a támadók folyamatosan új megközelítéssel dolgoznak, hogy elkerüljék a feltűnést, a hagyományos nyomozati eszközök nem minden esetben elégségesek. A hatóságok blokklánccal kapcsolatos tudásának bővítése azonban hozzájárulhat a hatékonyabb felderítéshez is. 

A Binance egy korábbi kampány során már több mint 70 tréninget tartott több mint 20 ország nyomozó hatóságának, de a kriptótőzsde a saját felhasználóit is folyamatosan edukálja annak érdekében, hogy ne váljanak online csalás áldozatává.

A csapat nem csak az online, de más bűnözési formák felderítésére is nagy figyelmet fordít, így a terrorizmus finanszírozásával, drogkereskedelemmel kapcsolatos bűnesetek felderítésében is részt vehetnek. Az elmúlt évben egy ilyen közös munkának köszönhetően az Egyesült Államokban 1,5 millió dollár értékű, drogkereskedelemből származó kriptovalutát foglaltak le.